Támogassa Ön is a csángómagyarokat!

Petrás Incze János Kulturális Egyesület
Egyesületünk számlaszáma: 11739009-20231688 (OTP Bank)
Egyesületünk nemzetközi számlaszáma:
HU25 1173 9009 2023 1688 0000 0000
Egyesületünk adószáma: 18583830-1-10
3300 Eger, Árpád út 11.
Telefon: +36-30/494-14-88

Köszönjük azoknak, akik adójuk 1%-át egyesületünknek ajánlották fel! Kérjük továbbra is támogassanak bennünket!

   

Megszűnés

Egyesületünk az elmúlt hónapokban jogilag is megszűnt. Oldalunk a továbbiakban nem fog frissülni. Mindenkinek köszönjük áldozatos munkáját, támogatását!

2009. január 4.

   

Éves közgyűlés

Egyesületünk éves közgyűlését 2008. március 6-án tartja a Civilházban.

Meghívó Meghívó

2008. február 16.

   
2008 .február 14-én 17 órai kezdettel egyesületünk klubvezetője, Csicsóné Szecskó Adrienn tart előadást a moldvai csángókról a Keresztény Ifjúsági Klubban. Fellépnek Dsupin Pál (furulya)és Vámosi László (koboz)

2008 .február 14.

   
2008. január 31-én egyesületünk tagjai, Csicsó Antal és Csicsóné Szecskó Adrienn ismertetik meg a moldvai magyarok történetét és népdalait-népzenéjét az Angolkisasszonyok Sancta Maria Általános Iskolájának és Gimnáziumának tanulóival.

Képek

2008. január 31.

 

Vándorkiállításunk megnyitása 2008 január 8-án az egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Az intézmény tanulói két héten keresztül ismerkedhettek a moldvai csángómagyarok kultúrájával a kiállítás és az ismeretterjesztő előadások révén.

Képek

2008. január 8.

   

A Petrás Incze János Kulturális Egyesület moldvai csángó népéletet és az egyesület történetét bemutató vándorkiállításának két újabb állomása

A Petrás Incze János Kulturális Egyesület moldvai csángó népéletet és az egyesület történetét bemutató vándorkiállításának két újabb állomása a karácsonyt megelőző héten a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium és az Egri Csillagok Középiskolai Kollégium. Az ünnepélyes megnyitóra 2007. december 17-én (hétfőn) 12. 45-kor, a második helyszínen 20-án 17 órakor kerül sor. Ezt követően a kiállítás hetében ismeretterjesztő előadások hangzanak el a legmostohább sorsú magyar népcsoportról. A középiskolák számára rendezett vándorkiállítás a moldvai magyarságért már hat éve munkálkodó és ebben úttörő szerepet vállaló egyesület egyik projektje. 2001 óta nagyon sokat tettek a moldvai csángó kultúra megismertetéséért, anyanyelvük megőrzéséért, együttműködve a Moldvai Csángómagyar Szövetséggel, a Szeret-Klézse Alapítvánnyal és a Máltai Szeretetszolgálat Csángó Koordinációs Irodájával (tanítás Moldvában, anyanyelvi táborok szervezése stb.). Adományokat gyűjtöttek és juttattak el a rászorulóknak. Ismeretterjesztő tevékenységük Egerben és a megyében minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a közelmúltban több szervezet és vállalkozó is követte példájukat. Az újévben, 2008. január 7-én a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolában nyitják meg újabb kiállításukat.

 

TV Eger Híradó (Részlet)

2007. december 15.

   

Ellopták a Petrás Incze János dombormuvet

Mag Lászlóné - a Petrás Incze János Kulturális Egyesület elnöke - az szervezetük egyik tagjának telefonhívásából értesült 2007. november 3-án virradóra arról, hogy névadójuk - Csoma Gergely szobrászmuvész által, bronzból készített- emléktábláját, az Egri Érseki Hittudományi Foiskola Foglár utcai oldaláról, minden valószínuség szerint ellopták.

Forrás: Csángó tükör

   
Kudarcba fulladt a tanévkezdés Gajdáron című a Moldvai Csángómagyar Szövetség honlapján(www.csango.ro )található íráshoz kapcsolódva , sajnálatunkat fejezzük ki és szeretnénk javasolni az ottani polgármesternek, hogy tanuljon európaiságot a magyarfalusi(Gaiceana) és külsorekecsini (Fundu Racaciuni) polgármestertol.Egyben közzétesszük a Teleki Pál Baráti Kör hozzánk eljuttatott dokumentumait és gratulálunk példamutató vállalásaik egyikéhez,amellyel ok is hozzájárultak ahhoz hogy,ha az idén nem is úgy, ahogy az MCSMSZ tervezte,de elinduljon a magyar nyelv oktatása Gajdáron.

Beszámoló

Képek

2007. október 20.

   

Csángó Klub Idopontváltozás!

A Csángó Klub a novemberben esedékes összejövetelét technikai okok miatt 2007.október 25-én 17 órai kezdettel tartja a Civil Ház nagytanácstermében. Meghívott vendégünk Molnár László vállalkozó, aki közös moldvai utazásunk feledhetetlen gasztronómiai élményeit szeretné megosztani az egri és környékbeli ínyencekkel, ezért 2007. december 1-én 19 órai kezdettel CSÁNGÓ VACSORA-EST-et rendez a Vörösrák Étteremben (Eger, Kossuth L. u.12.). A jó hangulatról Dsupin Pál, Mátyás Veronika és Németh Zsóka gondoskodnak.

Képek

TV Eger híradó (részlet)

2007. október 20.

   

V. Anyanyelvi tábor - Heves

"A legkeletibb, Egertől több mint nyolcszáz kilométerre fekvő magyar településről, a moldvai Magyarfaluról érkeztek az elmúlt napokban gyermekek Heves városába, illetve a megyeszékhelyre. A moldvai csángómagyarokért és kultúrájuk megismertetéséért immár hat éve munkálkodó Petrás Incze János Kulturális Egyesület tizennégy fős csapata július végén indult el Romániába - tudtuk meg Mag Lászlóné elnöktől. [...] "

Heves Megyei Hírlap 2007.08.13.

   

VENDÉGEK VOLTUNK ÉS VENDÉGEKET HOZTUNK MOLDVÁBÓL

Egerből 14 fos csapatunkkal és 6 személyautóval, valamint adományainkkal 2007. július 30-án indultunk Moldvába és július 7-én hajnalban értünk haza a Külsorekecsini Faluhétrol (szervezők: Szarka Felícia, Tündik Tamás) és a Magyarfalusi Napokról (szervezők: Pogár László, Bogdán Tibor és Janku Laura), amely eseményeken meghívott vendégek voltunk. Útközben megszálltunk Parajdon és Gyimesben. Gyimesfelsőlokon a Szent Erzsébet Gimnáziumban beszélgettünk Berszán Lajos igazgató atyával, „pap bácsival”. Bákóban fogadott bennünket a Moldvai Csángómagyar Szövetség ( www.csango.ro ) új elnöke Solomon Adrián, Klézsén a Szeret-Klézse Alapítvány elnöke, régi ismerosünk az író-költo Duma András és fia, Dániel. Visszafelé hoztuk magunkkal Bogdán Tiborral a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csángó koordinátorával együtt (övé volt a hetedik autó és a bérelt mikrobusz) a magyarfalusi gyermekeket az ötödik anyanyelvi táborunkba (kíséro Kovács Melánia tanárno és Buda(u) Lina szülo).A tábort egyesületünk a hevesi Eötvös József Középiskolába szervezte az idén, az intézmény és a hevesi kollégáink támogatásával 2007. augusztus 6-14. között. Útitársunk volt a neves mesemondó-író Kóka Rozália.

Beszámoló

Képek

2007. augusztus 10.

   

Jelen voltunk a hevesi Eötvös József Középiskola és Kollégium 2007. május 5-én 9.30 órai kezdettel tartott ballagási ünnepségén.

Részletesen

Képek

2007. május 5.

   

2007. március 30-i közgyulésünk határozata szerint oklevelet kaptak több éves munkájukért, szponzori tevékenységükért támogatóink.

Részletesen

2007. március 30.

   

Közel egy évi szünet után újra indult a Csángó Klub

Közel egy évi szünet után újra indult a Csángó Klub a szokásos helyszínen, havonkénti rendszerességgel (július, augusztus kivételével), azaz minden hónap első csütörtökén 17 órakor. Április hónapban kivételesen 19-én volt az összejövetel. Továbbra is várunk minden érdeklődőt !

2007. április 22.
   

Egri Csillagok Kollégium vetélkedő

Az Egri Csillagok Kollégium évenként vetélkedőt szervez a város kollégiumainak részvételével a határontúli magyarságról, amelynek témája felöleli azoknak az országoknak (hajdani magyar területeknek) a látnivalóit, történelmi, földrajzi, művészettörténeti, irodalmi nevezetességeit, ahol élnek, valamint sorsukat, életüket. A 2007. április 18-án 16 órakor kezdődő vetélkedő zsürijének elnöke Mag Lászlóné egyesületi elnök volt.

Képek

Eredmények

2007. április 18.

   

Kévekötés

2007 április 16-án a Magyar Művelödési Intézetben részt vettünk a "Kévekötés" elnevezésu tanácskozáson, amelyre a határontúli magyarokat támogató szervezeteket hívták meg.

Képek

2007. április 16.

   

Közgyűlés

Egyesületünk éves közgyűlését 2007. március 30-án (pénteken)17 órakor tartja a Civilházban.

   

2007. február 20. - Stészel Sándor emlékünnepség az egri Markhot Ferenc Kórházban

Az irgalmasrendi orvos, perjel emléktáblájának felavatása alkalmából egyesületünk a rendezvény szervezését vállalta a kórház Markhot Ferenc utcai szárnya alapköve lerakásának 100. évfordulóján. Együttmuködo partnerek voltak a Heves Megyei Önkormányzat és a Markhot Ferenc Kórház-Rendelointézet. Az emléktáblát az USA-ból hazatelepült családtag, dr. vitéz Szirmay László nyugalmazott professzor, egyesületünk tagja adományozta.

Jótékonysági est

2007. február 10-én az egri Alapítványi Néptáncmuvészeti Alapiskola javára szervezett jótékonysági est meghívott vendégei voltunk, amelyet a Ködmön Csárdában rendeztek.

Képek

2007. február 10

Kévekötés

2007 január 29-én a Magyar Muvelodési Intézetben részt vettünk a "Kévekötés" elnevezésu tanácskozáson, amelyre a határontúli magyarokat támogató szervezeteket hívták meg.

Képek

2007 január 29-én

   
2007. január 22-én elhunyt egyesületünk első elnöke dr. Nagy Menyhért Mojzes atya. Emlékét megorizzük.
2007. január 22

Utoljára frissítve: 2009-01-04
Ajánlott minimum felbontás: 800x600


Készítette a halacs.hu